Pogosta vprašanja

Razumljivo je, da imate ob potovanju v tako oddaljeno državo veliko vprašanj. Tukaj lahko najdete odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja naših gostov.

Kdaj je najbolje obiskati Maldive?

Na Maldivih je sončno in toplo celo leto. Temperature zraka se gibljejo med 28 in 32 stopinj Celzija temperature vode pa med 27 in 30 stopinj Celzija. Vreme je sicer najlepše in najbolj suho od novembra do aprila.

Kakšno je vreme na Maldivih in kako izgledajo monsuni?

Za podnebje na Maldivih sta značilni dve sezoni: deževna in suha. Deževna sezona ponavadi traja od sredine maja do novembra, suha sezona pa od januarja do marca. Mesec december  in april veljata za prehodni obdobji.

Ali lahko potujem na Maldive v času deževne sezone?

Seveda! Deževna sezona na Maldivih ne pomeni, da dežuje ves čas. Nevihte v deževni sezoni ponavadi trajajo 2 do 3 ure, tako da ne dežuje ves dan. Statistično gledano največ dežja pade v mesecu maju in juliju. Kljub temu se v deževni sezoni lahko zgodi, da zaradi neviht v Bengalskem zalivu, s prekinitvami dežuje nekaj dni. Vremena ne moremo obljubiti, zato je potovanje v deževni sezoni vseeno nekoliko odvisno od sereče z vremenom. Točne podatke o vremenu lahko najdete na maldivijski meteorološki spletni strani: https://www.meteorology.gov.mv/climate

Kaj vse potrebujem pred vstopom na Maldive in izstopom iz Maldivov?

Za vstop na Maldive ne potrebujete PCR testa, potrebno je le, da 96 ur pred  vstopom in izstopom iz države izpolnite spletni obrazec, ki ga najdete na povezavi: https://travel.immigration.gov.mv/

Ali organizirate tudi letalske karte in iz katerih letališč lahko letim?

Da, organiziramo tudi letalske karte, v kolikor želite , pa jih  lahko kupite tudi sami. Na Maldive lahko letite iz katerega koli  bližnjega letališča npr.: iz Ljubljane, Zagreba, Dunaja, Salzburga, Budimpešte …

Kateri jezik govorijo na Maldivih?

Uraden jezik na Maldivih je Dhivehi, vendar večina ljudi govori angleško, še posebej tisti, ki se ukvarjajo s turizmom.

Ali za potovanje na Maldive petrebujem potni list?

Da, potni list mora  biti veljaven vsaj še 6 mesecev.

Kaj so bikini plaže na Maldivih? Kaj lahko nosim med potovanjem?

Bikini plaže so najlepše plaže na otoku, tam lahko plavate v kopalkah, saj so te plaže namenjene turistom. Sprehajanje v kopalkah po vasi je prepovedano. Nosite lahko enaka polenta oblačila kot pri nas (rame in kolena se lahko vidijo).

Ali na Maldivih lahko plačujem z evri? Katero valuto sprejemajo?

Na Maldivih sicer sprejemajo tudi evre, vendar raje sprejmejo ameriške dolarje, zato priporočamo, da tam plačujete z dolarji. Ameriski dolarji ne smejo biti poškodovani ali zmečkani. V trgovinah in restavracijah ne sprejemajo in ne menjajo bankovcev za 1 USD in 5 USD. Priporočamo, da s seboj vzamete bankovce za 10, 20, 50 in 100 USD (bankovci za 100 USD morajo biti izdani po letu 2009).


Menjalni tečaj je 1 USD = 15.42 Maldivian rufiyaa

Kako pridem do otoka, kjer imam nastanitev?

Predstavnik naše ekipe vas bo pričakal na letališču in vas pospremil do  prevoza, ki vas bo odpeljal na otok.

Kakšne oblike prevoza so na voljo na otoku?

Otoki so majhni, tako da je najbolje hoditi peš, lahko pa si za 5-10 USD na dan izposodite kolo. Na Maldivih vozijo po levi strani.

Kje na Maldivih lahko kupim SIM kartico?

SIM kartico lahko kupite na letališču na dan prihoda. Pri izhodu iz terminala sta dve trgovini “OOREDOO” in “DHIRAAGU”,  kjer lahko kupite SIM kartico.

Ali za potovanje na Maldive potrebujem vizo?

Za vstop na Maldive predhodno ne potrebujete vize. Vsi obiskovalci Maldivov vizo prejmejo ob prihodu na Maldive in sicer v obliki štemplja na potnem listu. Potrebujete pa povratno karto in “Booking voucher”, ki vam ga pošljemo pred potovanjem.

Ali so Maldivi družinam prijazna destinacija?

Maldivi ponujajo veliko aktivnosti, ki so primerne za otroke, na primer snorkljanje z barvitimi ribami ali mantami, raziskovanje otoka … Možna je tudi izposoja rešilnega jopiča.

Ali so Maldivi varna destinacija?

Maldivi veljajo za zelo varno turistično destinacijo, kriminala na lokalnih otokih praktično ni. Lokalno prebivalstvo je zelo gostoljubno in  prijazno ter vedno pripravljeno pomagati. Številka za nujne primere na Maldivih je 119.

Ali je v penzionu na voljo Wi-Fi?

Da, na voljo je v vseh penzionih, vendar signal ni zelo dober. Zadostuje za pošiljanje sporočil in opravljanje video klicev.

Ali je na otoku bolnica/zdravstveni dom?

Na vsakem otoku je zdravstveni dom z  zdravnikom in medicinskimi sestrami ter lekarno. V nujnih primerih je potrebno najeti čoln, ki vas odpelje na otok Male’, kjer je glavna bolnica.

Ali lahko na Maldive potujem sam/a?

Da, ponujamo tudi programe za solo popotnike.

Ali lahko zadnji dan pred odhodom domov obiščem glavni otok Male’ in ali je varen za turiste?

Male’ je iz letaličša zelo enostavno obiskati. Pošljemo vam tudi vse informacije kako obiskati Male’. Tako kot drugi otoki je tudi Male’  varen za obisk, paziti morate le na svoje stvari in boditi previdni ob prečkanju ceste.

Koliko otokov in prebivalcev je na Maldivih?

Maldivi so sestavljeni iz okoli 1200 otokov, število prebivalcev pa je 500.000, od tega 300.000 domačinov in 200.000 tujcev, ki so zaposleni na Maldivih.

Kakšne tipe vtičnic uporabljajo na Maldivih?

Na Maldivih uporabljajo vtičnice s tremi zatiči, enako kot v Veliki Britaniji. Penzioni imajo univerzalne vtičnice kjer lahko uporabljate kateri koli vtikač, zato ne potrebujete adapterja.

Ali za potovanje na Maldive potrebujem zdravstveno zavarovanje?

Močno priporočamo, da pred potovanjem uredite zdravstveno zavarovanje, ki pokrije tudi potovanje v Azijo.

Kaj se zgodi v primeru, da potrebujem nujno zdravstveno oskrbo?

V tem primeru naša ekipa v penzionu poskrbi za to, da pridete do bolnice in dobite ustrezno zdravstveno oskrbo. V nujnih primerih je potrebno najeti čoln, ki vas odpelje do otoka Male’, kjer je glavna bolnica.

Ali so na Maldivih bolezni kot je rumena mrzlica in ali je možna zastrupitev s hrano?

Na Maldivih ni bolezni kot so rumena mrzlica, malarija in otroška paraliza. Zastrupitev s hrano je zelo redka, saj so maldivijci zelo higienični pri pripravi hrane, še posebej v turističnih namestitvah. V deževni sezoni se pojavijo primeri denga virusa, ki pa so zelo redki.

Katere so pomembne stvari, ki jih moram vzeti s seboj, ko potujem na Maldive?

Priporočamo, da s seboj vzamete: kremo za sončenje, pokrivalo, UV majico za zaščito pred soncem, natikače, osnovna zdravila, kozmetiko, prigrizek za na letalo, prazno plastenko, ki jo lahko napolnite na letališču, kjer so postaje s pitno vodo. Potrebujete tudi potni list.

Ali je voda iz pipe na Maldivih pitna?

Voda na Maldivih ni pitna, je pa zelo poceni v trgovinah, kjer  lahko kupite liter vode v plastenki za okoli 20-30 centov.

Ali na lokalnih otokih lahko kupim alkohol?

Na lokalnih otokih ni alkohola, lahko pa obiščete bižnji rezort in ga kupite tam. Na nekatere otoke pridejo tudi bari na ladjah, kjer prav tako lahko kupite alkohol. Na splošno je alkohol na Maldivih zelo drag, pivo stane nekje med 5 in 10 USD.

Ali imajo otoki trgovine z živili?

Na vseh otokih so trgovine z živili, kjer lahko kupite osnovna živila, sadje, sladoled, prigrizke, vodo … Plačate lahko z ameriškimi dolarji.

Ali je na lokalnih otokih bankomat?

Otok Thoddoo: da, otok Dhigurah: da, otok Rasdhoo: da, otok Fulidhoo: ne, otok Fulhadhoo: ne

Denar lahko dvignete le v lokalni valuti MVR, zaračuna se provizija. Sprejemajo  kartice: Visa, Mastercard, Maestro in American Express. Priporočamo, da imate pri sebi nekaj denarja za rezervo, saj se lahko zgodi, da bankomatom na Maldivih za nekaj dni zmanjka denarja.

Ali se lahko poročim na Maldivih?

Organiziramo poročne ceremonije na plaži, vendar je to le ceremonija in poroka ni uradno regisrirana.

Ali se v trgovinah da pogajati za ceno?

Za ceno se lahko pogajate  v turističnih trgovinah, na primer v trgovini s spominki ali pa na tržnici na otoku Male’. V trgovanah z živili se za ceno ne morete pogajati.

Ali se pričakuje, da plačam napitnino?

Napitnine na Maldivih niso pogoste, so pa sprejete.

Ali se na Maldivih lahko potapljam?

Večina otokov ima potapljaški center, potrebno je le  prinesti licenco za potapljanje. Sprejemajo PADI in SSI licence. Cena potopa z vso opremo je med 80 in 100 USD.

Uporabne vsakdanje fraze v jeziku Dhivehi.

Živjo - Assalaamu alaikum

Hvala  – Shukuriyaa

Prosim  – Maruhabaa

Veseli me, da sem te spoznal/a - Baddhalu vee thi varah ufavejje

Kakšna je hrana na Maldivih? Ali lahko jem vegetarijansko?

Hrana v turističnih namestitvah ni pekoča. Maldivijska kuhinja je sestavljena iz rib (tuna in ostale ribe koralnega grebena), kokosa, ploščatega kruha, riža in različnih karijev. Prehrano lahko prilagodimo tudi vegetarijancem.

Ali lahko kombiniram izlet na lokalni otok z rezortom?

Mi sicer počitnic v rezortih ne organiziramo, vendar vam lahko priporočimo rezorte glede na vaš proračun in organiziramo del  potovanja na lokalni otok.

Ali na Maldivih lahko uporabljam slovensko SIM kartico?

Lahko, vendar so cene klicev in sporočil zelo visoke. Pred potovanjem jih preverite pri svojem operaterju. V kolikor potrebujete SIM kartico jo lahko kupite na letališču po prihodu na Maldive. WI-FI je na voljo v penzionu.

Kakšen približno je proračun, ko sem na Maldivih?

Cene obrokov so nekje med 10-15 USD. Cena najema koles na dan je 5-10 USD na osebo. Za 2 ekskurziji potrebujete med 100 in 150 USD na osebo (otroci do 12. leta imajo polovično ceno). Za spominke 40- 50 USD. Predlagamo, da za rezervo s seboj vzamete vsaj 200-300 USD na osebo.